Oliebollen recept

Oliebol

OliebolRecept voor de ouderwetse oliebollen!

Oliebollen bakken. Gezellig samen oliebollen eten op oudjaarsavond is een traditie!
Ziet u er ook al weer naar uit om met elkaar het oude jaar uit te luiden onder het genot
van een hapje en een drankje? Wilt u zelf de oliebollen maken dit jaar,
dan volgt hier het recept om heerlijke oliebollen te maken.


Voor het beslag :
1 kg. bloem
1 liter lauwe melk
80 gram gist
80 gram (zachte) boter
50 gram witte basterd suiker
20 gram citroensap
10 gram zout
3 eieren

Voor het garnituur:
75 gram krenten
100 gram rozijnen
100 gram bigarreaux
(gekonfijt fruit) in stukjes
200 gram appels (goudrenetten)

Voor de afwerking:
1 bus poedersuiker


Voor het frituren:
zonnebloemolie voor het frituren

Bereiding:
* Laat eerst de krenten en de rozijnen een paar uur wellen in wat lauw warm water
* Maak daarna de appelen in kleine blokjes van ongeveer 3 tot 4 cm
* Laat in de tussentijd de krenten en rozijnen even in een zeef uitlekken
* Voeg nu de krenten, rozijnen en appelstukjes samen
* Los de gist op in de lauwe melk
* Doe de bloem in een zeer ruime kom (of emmertje!) en maak een kuiltje in het midden
* Voeg de boter en suiker toe in dat kuiltje en meng langzaam draaiend de melk door de bloem
totdat een mooie gladde massa ontstaat
* Voeg het citroensap en de garnituur toe
* Roer het geheel even door elkaar en voeg als laatste het zout toe
* Meng nogmaals even goed door om het zout door het deeg te verdelen
* Laat het geheel nu ongeveer 30 minuten op een temperatuur van ongeveer 30 graden rijzen


Oma mok

Tip van oma!

Let er op dat de kom groot genoeg is, anders rijst het deeg letterlijk de pan uit!
Oma gebruikte dan ook een emmertje en dekte dat af met een schone theedoek en liet het
geheel achter de kachel rijzen.
Na ongeveer 30 minuten sloeg zij het deeg neer en liet het nogmaals omhoog komen.
Daarna werd het geheel nog eens goed doorgeroerd en kon het afbakken beginnen in olie
van ongeveer 175 graden.
Oma gebruikte dan een natgemaakte juslepel
(kan ook heel goed met een ijsbollenschep die ook even nat gemaakt wordt).